Hatch invites prof. dr. H.J. Houthoff

Hatch Invites: Hendrik Jan Houthoff - Het Lichaam weet meer dan Het Hoofd

Meer informatie en tickets

Als een wetenschappelijke detective ging Hendrik Jan op zoek naar zwakke plekken in de bestaande literatuur die de relatie tussen lichaam en geest behandelt. Het huidige lichaamsbeeld gaat uit van een hiërarchische organisatie, met de hersenen aan de top. Hendrik Jan stelt dat dit niet het geval is. Hersenen zijn facilitair en een prachtig doorgeefluik maar de subjectiviteit, datgene wat de mens tot mens maakt, zit in het lichaam.

Een bijzonder boek en buitengewone spreker staan garant voor een mooie middag waarop Hendrik Jan zijn theorie uiteen zal zetten en de implicaties voor zowel de psychologie, biologie als filosofie.

Deze sessie is in het Nederlands en vraagt naast luisteren, leren en geïnspireerd worden een actieve deelname van het publiek.

Waarom het een uitstekend idee is om deze sessie bij te wonen:

  • Een boeiende spreker met een schat aan ervaring en inzicht vanuit de dieptepsychologie en wetenschap;
  • Bewijsvoering voor de stelling dat het lichaam een geheugen heeft;
  • De lancering van zijn nieuwste boek: Wat het lichaam weet, - de biologie van beleving;
  • Optredens van onze getalenteerde Hatch Residents artiesten;
  • Natuurlijk zullen er ook hapjes en drankjes zijn;
  • Een kans om gelijkgestemde en interessante mensen te ontmoeten en je netwerk uit te breiden binnen het Hatch en Un-Machine Collective netwerk.

Prof. dr. H.J. Houthoff

Hendrik Jan studeerde geneeskunde en enkele jaren wiskunde. Hij begon zijn loopbaan bij het Nederlands Herseninstituut en het Anatomisch-Embryologisch Laboratorium van de Universiteit van Amsterdam. Daar promoveerde hij in 1973 op een proefschrift over de ontwikkeling van het zenuwstelsel, waarvoor hij een prijs kreeg. Na een opleiding tot patholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen werd hij daar in 1979 benoemd tot hoogleraar pathologie. Na een sabbatical aan de State University of New York werd hij in 1982 benoemd tot hoogleraar pathologie aan de Universiteit van Amsterdam.

In 1989 realiseerde hij een jongensdroom: hij liet de academische wereld achter zich en werd ondernemer. Samen met een vriend richtte hij Kreatech Biotechnology op, dat in 2010 werd overgenomen door Leica Biosystems. Vervolgens richtte hij – wederom met een vriend – LinXis Biopharmaceuticals op, waar hij tot 2021 werkzaam bleef. Daarnaast was hij van 1993 tot heden docent bij het Jungiaans instituut te Nijmegen, dat studenten opleidt tot Jungiaans analytisch therapeut.

Als docent heeft hij vele jaargangen studenten en specialisten in opleiding trachten te inspireren om met een onbevangen blik door te dringen tot de essentie van aanvankelijk lichamelijk en vervolgens psychisch lijden. Dit boek vormt daar de weerslag van.

Meer informatie en tickets

More Events & Art

see all